Gister uitlaatpijpen gedemonteerd en begonnen met glimmaakklus, zoals beschreven in ‘uitlaat: chroom laat los’
1 uitlaatdopmoer zat vastgeroest, maar dat viel in eerste instantie niet op omdat ie er net zo makkelijk ‘uitging’ als de andere 3. Verschil: het draadeind ging mee.
Vandaag moer er af met wat kunst en vliegwerk omdat ik niets wilde beschadigen. Gelukt, draad zowel in de moer als van het draadeind opgeknapt zonder draad te beschadigen. Het 1 en ander paste als nieuw in elkaar. Draadeind weer gemonteerd in de kop met keramisch vet (bestand tegen temperaturen tot 1200 gr !) en flink aangedraaid via dubbele m8 moeren. Opvallend was het ogenschijnlijke korte tov de andere draadeinden. Meten bewees: 15,5 mm voor de rest en 12 mm voor het probleemgeval.
Bijna zeker meen ik te weten dat het draadeind tot aanslag aangedraaid moet worden. De twijfel is de vraag: origineel gemonteerd door op indraaidiepte in te stellen en met hittebestendig borgmiddel te borgen? Ik ken geen borgmiddel wat de temperaturen ter plaatse aankan, maar ik weet, in tegenstelling tot Trump, niet alles.
Andere mogelijkheid lijkt me logischer: een prutsende monteur, die onder garantie probeerde de vergane uitlaatglorie te herstellen, de blijkbaar toen al vastgeroeste moer voor lief heeft genomen, het draadeind wat ingekort om verzekerd te zijn van goed aandraaien en voila.
Ik heb haar gekocht van 2e eigenaar en van hem alle onderhoudsdocumentatie meegekregen. Van de 1e heb ik niets.
Even nog over de lengte: de losse flens waarmee de pijp tegen de kop wordt gedrukt is 8mm dik. Er is wat ‘klem’ ruimte nodig, zeg 2mm en je zit op 10mm. M8 heeft een spoed van 1,25 mm dus heb ik minder dan 2 slagen om de zaak vast te zetten. Origineel dus ruim 4.